Barentsburg

Muistoja Neuvostoliitosta.

Hylätty venäläinen kaivoskylä Grumantbyen Longyearbyenin ja Barentsburgin välillä. Kuvan laatu on aika heikko mutta tarkkasilmäiset saattavat löytää rannasta sirppi ja vasara logon. Suunnitelmissa on avata kaivos uudelleen lähivuosina.
Venäläisten helikopteritukikohta. Barentsburgissa ei ole omaa lentokenttää.
Barentsburg mereltä nähtynä. Sää oli sen verran kolea ja tuulinen jotta tähän kuvanottotilanteeseen sopinee sanonta 'kylmä kuin ryssän helvetissä'.
Arkkitehtuuri on kylässä on hyvin neuvostomainen.
Yleiskuva kylästä on varsin masentava, tosin paikkaa ei ole tehtykään viihtyisyyttä ajatellen.
Tässä toivotetaan vieraat tervetulleeksi. Lapset viettävät vapaa-aikaansa penkeillä istuksien.
Tässä rakennuksessa toimii ainakin kahvila.
Joku venäläinen käänsi tämän minulle englanniksi: "so wherever you may travel from now on, on the footsteps of any spring, you will wonder across polar routes, you will see snowy dreams".
Tässä on olympiamitat täyttävä uimahalli. Huomatkaa tähti katolla. Longyearbyenissä ei ole uimahallia joten norjalainen väki käy täällä uimassa.
Helikopteritukikohtaan vievä tie. Vasemmalla puolella näkyvissä rakennuksissa tuotetaan ruokaa työntekijöille. Oikealla lienee asuintalo.
Venäläistä huipputeknologiaa. Tähtimoottorilla varustettu hydrokopteri. Voisi olla kiva peli Suomenkin järville, meteliä tosin piisaisi.
Venäjän hallinnon Huippuvuorten pääpaikka on oikealla. Ympärillä on korkea rauta-aita, liekkö pelkäävät tsetseenien iskuja? Luonnollisempi selitys voisi olla suojautua kaivosmiesten protesteilta jos palkanmaksu myöhästyy.
Täällä myytiin matkamuistoja turisteille. Olin matkalla tiukalla budjetilla eikä krääsä kiinnostanut muutenkaan, skippasin sisätilat.
Tässä talossa toimii Barentsburgin museo. Kyltti oli ainakin hieno.
Tämä kyltti hehkuttaa 78° leveyspiiriä.
Tämä talo on rakennettu 1988 mutta ovet ovat jo tippumassa saranoilta. Neuvostoliittolainen rakennus ei kestäne isältä pojalle. Ikkunoissa näkyvät laatikot ovat venäläisiä jääkaappeja.
Barentsburgin kaivosfirman konttori. Tämä rakennus oli kohtalaisen hyvässä kunnossa verrattuna muihin.
Barentsburgin pääkatua. Vasemmalla postikonttori ja hotelli ravintoloineen. Valuuttana on kruunut mutta venäläisillä käytössä on vain maksukortti jolla saa hyödykkeitä kuten ruokaa ja vodkaa.
Barentsburgin sairaala on rakennettu vuonna 1977, katto näyttää olevan kuin räjähdyksen jäljiltä, lattialaatat irtoilivat ja seinistä tippui palasia. Kaivosmiesten terveys on kuulemma erinomainen.
Hiilivoimala ympäristöineen.
Lenin-setä vahtii kylää. Neuvostotyyliin joka asunnolle on oma televisioantenni.
Autokanta on hyvin vanhaa, tosin muutama auto näytti olevan 80-luvulta. Rekisterikilpiä ei ole kaikissa koska kukaan ei välitä.
Toinen esimerkki autokannasta.
Työntekijöiden asuntoja, tässä oli ehjät ikkunat.
Hiilikasoja odottamassa laivausta.
Tässä tuskin enää asutaan, rikkinäiset ikkunat ja talven -30 pakkanen ei liene sopiva yhdistelmä.
Satanosturi jolla puretaan kontit laivoista.
Kävin Barentsburgissa M/S Langøysundilla.
Nykylaivoissa ei ole ruoria vaan hiirellä kliksutellaan kartalle haluttu määränpää. Käyttöjärjestelmä näytti olevan markkinajohtajan.

Takaisin Huippuvuoret pääsivulle