Islannin lippu, CIA World Factbook

Vaihto-oppilaana Islannissa 2004

Islannin kartta, CIA World Factbook

Perustietoa Islannista

Islannin saarivaltio sijaitsee reilun tuhannen kilometrin päässä Norjan rannikolta länteen. Pinta-alaltaan se vastaa suunnilleen Lapin lääniä, 103 000 neliökilometriä. Asukkaita on vajaa 300 000, asutus on keskittynyt pääkaupungin Reykjavikin ympäristöön.

Maantieteellisesti saarivaltio kuuluu osaksi Eurooppaan ja osaksi Pohjois-Amerikkaan. Saarella on useita tulivuoria, mm. tunnetut Hekla ja Katla, geysirejä, vesiputouksia sekä Euroopan suurin jäätikkö Vatnajökull.

Ilmasto on leuto golfvirran ansiosta, Reykjavikissa elokuun keskilämpötila on hieman yli +10 celciusta ja tammikuun noin -1 celciusta. Pakkasennätys -20 celciusta, mitattu jäätiköllä. Vuotuinen sademäärä Reykjavikissa vastaa suurin piirtein Helsingin lukemia, noin 50 millimetriä kuukaudessa. Sisämaassa sataa huomattavasti enemmän.

Islanti on maailman toiseksi kallein maa heti Norjan jälkeen. Kalliiseen Suomeen tottuneelle hintataso ei liene niin kova järkytys kuin esimerkiksi Keski- tai Etelä-Euroopasta saapuvalle vieraalle. Pääelinkeinoja ovat kalastus ja alumiinin valmistus sekä palvelut. 75% viennistä on kalatuotteita. Islannissa on käytössä tasaverotus, 38.55%, tietyn summan saa tienata verottomasti. Islannissa on työttömiä noin 2%, monet tekevät kahta tai kolmeakin työtä. Työviikko voi olla jopa 80-tuntinen. Bruttokansantuote on 38000 euroa per asukas. Valuuttana on islannin kruunu, ISK. Islanti ei kuulu EU:hun. Maalla ei ole omaa armeijaa, Natolla on Keflavikissa tukikohta kylmän sodan jäljiltä.

Kuvia Islannista